Zapomnij o przywieraniu

Ciasto, które przywarło do blachy to jedna z najbardziej niemiłych niespodzianek, jakie mogą nas spotkać podczas przygotowywania domowych wypieków. Na całe szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które pozwalają uniknąć tego typu problemów. Odpowiednio przygotowana tortownica da nam względną pewność, że domowe ciasto, tort i każdy inny wypiek zawsze uda się bezbłędnie.

Warto jednak zaznaczyć, że każde ciasto wymaga nieco innego przygotowania formy. Najpopularniejsze metody przewidują posmarowanie spodu i boków blachy tłuszczem, ewentualnie posypanie ich odrobiną mąki lub cukru. Najbardziej uniwersalną i zarazem najpewniejszą metodą pozostaje jednak wyłożenie formy pergaminem.

torcik-truskawki
Torcik

Pergamin uchroni ciasto przed przywieraniem

W pierwszej kolejności musimy przygotować „wyściółkę” na spód formy. W tym celu odrysowujemy miękkim ołówkiem dokładny kształt blachy. Teraz uzyskany kontur wystarczy tylko wyciąć. Aby wyłożyć boki formy, wpierw musimy zmierzyć ich obwód. Używamy do tego kawałka sznurka, który następnie kładziemy na pergaminie w celu oznaczenia punktów A i B. Tak samo mierzymy wysokość. Wycinamy odpowiedni pasek i gotowe – tortownica jest przygotowana do pieczenia.

Tortownice oraz inne akcesoria do przygotowywania tortów kupisz na: https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow_Tortownice/2-82,Tortownice/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *