Sekrety kuchni brytyjskiej – sos Worcestershire

Kuchnia brytyjska kryje sobie wiele specjałów, które zostały docenione na całym świecie. Jednym z nich jest niezwykle aromatyczny sos Worcestershire. Ten niezwykle aromatyczny dodatek, o intensywnym smaku i zapachu, od pewnego czasu cieszy też podniebienia Polaków.

Korzenny smak oryginalnego sosu Worcestershire idealnie komponuje się nie tylko z zupami i sosami. Ten niepowtarzalny dodatek można także stosować w marynatach, sałatkach (szczególnie w sałatce Cezar) oraz daniach mięsnych z wołowiny. Najlepsi barmani dodają go też do słynnej Krwawej Merry.

danie1

Sekret tkwi w oryginalnej recepturze

Za niezwykle intensywny aromat sosu odpowiada oryginalna receptura, która wywodzi się z dalekich Indii. Podstawowe składniki to m.in. ocet słodowy i winny, cebula, czosnek i odpowiednio dobrane przyprawy. Podstawą pozostaje jednak melasa anchois, czyli sosu będącego wynikiem fermentacji sardeli europejskiej. Wszystko to składa się na niezwykły smak, w którym można się zakochać już od pierwszego kontaktu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *