Rodzaje patelni, które przydatne są w kuchni

Patelnia to jeden z elementów wyposażenia kuchni, bez którego większość osób nie wyobraża sobie codziennego przygotowywania posiłków. Warto jednak wiedzieć o tym, iż obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni, które przeznaczone są do przygotowywania różnych dań. Jakie zatem rodzaje patelni można wyróżnić?

Patelnia VOK

Jest to dosyć wysoka patelnia, którą najczęściej wykorzystuje się do przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej. Składniki, które mają być najmocniej usmażone, znajdują się na jej dnie, natomiast te, które powinny być tylko lekko podgrzane, znajdują się na jej bokach.

 

Patelnia do ryb

Kolejną bardzo przydatną patelnią jest ta przeznaczona do smażenia ryb, dzięki czemu można w niej przygotować całą rybę bez konieczności dzielenia jej na mniejsze kawałki. Taka patelnia ma zazwyczaj grillowane dno o lekko falistym podłożu, dzięki czemu nie trzeba używać zbyt dużych ilości tłuszczu.

markowa patelnia do naleśników

Patelnia do naleśników

Bardzo przydatne są również kuchenne patelnie do naleśników, która są dosyć cienkie, dzięki czemu przerzucanie naleśników z jednej strony na drugą jest niezwykle łatwe. Tego rodzaju patelni nie trzeba traktować żadnym tłuszczem, ponieważ ciasto w ogóle się do nich nie przykleja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *