zapieczona zapiekanka w piekarniku

Pierwszy kontakt z garnkiem rzymskim

Gliniane naczynia były stosowane przez wieki na całym świecie. Nasze babki przyrządzały i doceniały różne potrawy przygotowywane właśnie w nich. Dania są lekkostrawne, bogate w wartości odżywcze i witaminy. Świetnie nadają się dla osób stosujących dietę, a także osób w podeszłym wieku. Dania zachowują zachwycający aromat i naturalny wygląd. Rzymski garnek jest idealnym naczyniem do pieczenia oryginalnych i wyjątkowych dań.

Pierwsze kroki z garnkiem rzymskim…

najtańszy garnek rzymskiPrzed przyrządzeniem potrawy należy namoczyć naczynie w wodzie. Wypełni ona pory, które podczas wysokiej temperatury w piekarniku uwolnią się i pozwolą na pieczenie w atmosferze pary wodnej. Moczenie powinno trwać od około 15 do 30 minut. Zapobiegnie to także pęknięciu naczynia. Przygotowaną potrawę w garnku należy umieścić w chłodnym piekarniku i stopniowo podkręcać temperaturę. Jeżeli przygotowana potrawa wymaga dodatkowego podlewania podczas pieczenia, to temperatura wody musi być zawsze wysoka. W przypadku podlania zimną wodą może dojść do szoku termicznego i pęknięcia naczynia. Garnki rzymskie należy stosować wyłącznie do pieczenia w piekarniku. Niedopuszczalne jest podgrzewanie na wolnym ogniu lub płytach grzewczych. Po każdym użytkowaniu należy dokładnie umyć garnek wyłącznie dużą ilością wody i miękką gąbką. Nie stosuje się żadnych detergentów.

Jakie potrawy można przygotować?

Wszelkiego rodzaju:

  • mięsa,
  • ryby,
  • warzywa.

Mięso i ryby będą miękkie, soczyste, aromatyczne. Warzywa zachowają swój smak oraz naturalny kolor. Do potraw nie dodaje się tłuszczu, dzięki czemu dania są bardzo zdrowe oraz niskokaloryczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *