gotowe warzywa do krojenia

Obieraczka do warzyw – jakie może mieć ostrze?

Warzywa i owoce stanowią podstawowy składnik wielu dań kuchni polskiej i światowej. Wśród akcesoriów kuchennych nie może więc zabraknąć sprawdzonej obieraczki.

Obieraczka do warzyw

obieraczka warzywna firmy victorinoxJest to przyrząd genialny w swej prostocie. Służy do obierania różnego rodzaju warzyw: ziemniaków, ogórków, a nawet bardzo twardej włoszczyzny. Równie dobrze sprawdza się w przypadku obierania owoców. Do zalet obieraczki do warzyw można zaliczyć na pewno to, że znacznie ułatwia przygotowywanie różnego rodzaju dan ciepłych, surówek, pomaga także w przygotowywaniu dekoracji z cienkich plasterków warzyw. Stanowi ona idealne uzupełnienie noży, a zarazem pozwala na większe pole do popisu w kuchni. Ważne jest, by specjalna obieraczka do warzyw miała wygodny i ergonomiczny uchwyt, który nie będzie ślizgał się w dłoni. Istotne jest jednak przede wszystkim jej ostrze.

Ostrza obieraczek

Obieraczki do warzyw mogą posiadać ostrza ułożone prostopadle albo równolegle do uchwytu. W zależności od modelu, ostrze może być ruchome lub sztywno zamocowane. Ostrze ruchome pozwala na zdecydowanie bardziej płynne i ergonomiczne przesuwanie obieraczki po powierzchni warzywa, co przyśpiesza cały proces. Bardziej zaawansowane modele obieraczek posiadają czasem dodatkowy kolec do usuwania „oczek” z ziemniaków, albo zintegrowaną drylownicę do owoców. Jeśli chodzi zaś o materiał wykonania, to ostrza mogą być stalowe lub ceramiczne. Te wykonane ze stali nierdzewnej są dość odporne na uszkodzenia (i rdzę), więc służą przez długie lata. Natomiast obieraczki ceramiczne są bardzo lekkie i wyjątkowo ostre – jednak nie można ich zbyt mocno przyciskać do warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *