Grillowanie po domowemu – o doborze właściwej patelni

Czy nie miło jest, gdy w wakacyjny wieczór zasiadasz do świeżo rozpalonego grilla i przyrządzasz na nim soczysty kawałek wyśmienitej karkówki, wyrafinowane smakowo warzywa bądź ulubiony gatunek ryby? Pomyśl, że ten fragment letniego biesiadowania możesz przenieść do swej kuchni, na co dzień ciesząc się fenomenalnymi specjałami prosto z rożna. Jak to zrobić? Zainwestuj w solidną patelnię grillową!

Trzy podstawowe rodzaje

Wśród wspomnianych we wstępie typów akcesoriów kuchennych, wyróżnia się zwłaszcza trzy zasadnicze kategorie – patelnie robione ze stali, z aluminium oraz żeliwne. Każda patelnia grillowa cieszy się mnóstwem zalet i każda ma szereg rozmaitych właściwości. W zakresie wymienionych rodzajów charakteryzowanych modeli, należy wskazać również na wielorakie powłoki wewnętrzne, które bezpośrednio wpływają na takie a nie inne cechy naczynia.

profesjonalna grillowa patelnia

Krótka charakterystyka

Za zdecydowanie najmocniejszą i najtrwalszą uznaje się patelnię grillową żeliwną, która służy nawet przez kilkanaście lat, mimo ciągłego użytkowania. Nie przypala dań i pozwala je smażyć na gigantycznie wysokich temperaturach. Równie popularna jest patelnia stalowa, gdyż ona także jest wyjątkowo odporna na działanie ciepła. Nagrzewa się bardzo powoli, a przez to długo pozostawia potrawy gorącymi. Aluminiowe modele natomiast nie są już tak trwałe, czasem ulegają odkształceniu, bądź mogą się przypalać, ale są najekonomiczniejsze cenowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *