Gotowanie w szybkowarze

Serca kucharzy na całym świecie podbiło gotowanie w szybkowarze. I chociaż te urządzenia są znane na całym świecie już od siedemnastego wieku, to dopiero teraz przechodzą lata swojej prawdziwej świetności.

Czym jest szybkowar?

Jest to specjalny garnek, który służy do gotowania potraw pod ciśnieniem, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Składa się on z garnka, zazwyczaj aluminiowego lub stalowego oraz pokrywki ze specjalnymi zazębieniami. Podczas gotowania para, która nie znajduje ujścia ze szczelnie zamkniętego naczynia, powoduje wzrost ciśnienia w jego wnętrzu, co z kolei zwiększa temperaturę gotowania.

Producenci zapewniają, że czas przygotowania potrawy w szybkowarze jest krótszy od czasu tradycyjnego gotowania w garnku nawet o siedemdziesiąt procent. Kto z nas nie doceniłby możliwości przygotowania pysznego i esencjonalnego rosołu w zaledwie czterdzieści minut?

Gotowanie w tym urządzeniu pozwala nie tylko oszczędzić energię i obniżyć rachunki, ale przede wszystkim sprawia, że posiłki zachowują więcej wartości odżywczych i pięknie wyglądają.

Należy pamiętać o zachowaniu zasad bezpieczeństwa. Szybkowaru nie można otwierać nagle i znienacka, należy najpierw wypuścić nadmiar pary przez specjalny zawór, co pozwoli uniknąć poparzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *