rękaw cukierniczy do dekorowania słodkich wypieków

Do czego służy rękaw cukierniczy?

Rękawy cukiernicze w dzisiejszych czasach cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, zarówno wśród profesjonalnych cukierników, jak i również wśród amatorów, ale w dalszym ciągu jest bardzo wielu ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia, czym tak naprawdę jest rękaw cukierniczy.

Czym jest rękaw cukierniczy?

Rękawy cukiernicze najprościej rzecz mówiąc, to kuchenne narzędzia, które wykorzystywane są do dekorowania ciast, najczęściej za pomocą kremów oraz specjalnych mas cukierniczych. Bardzo wiele osób wykorzystuje rękawy cukiernicze na przykład do wyciskania majonezu, ziemniaczanego puree albo pasty wasabi, która w ostatnim czasie cieszy się w naszym kraju bardzo dużym zainteresowaniem.

Gdzie można wykorzystać rękawy cukiernicze?

Taki profesjonalny rękaw cukierniczy może być wykorzystany między innymi do formowania bez, ciastek półkruchych oraz ptysiowych. Idealnie sprawdzą się przede wszystkim do zdobienia drobnych wypieków, takich jak np. popularne groszki ptysiowe. Na naszym rynku spotkać można również specjalne końcówki do rękawów, dzięki czemu można wykorzystać te narzędzia kuchenne również do nadziewania pączków z marmoladą, albo do przygotowania pysznych rurek z kremem.

Jak wygląda cukierniczy rękaw?

Rękawy cukiernicze mają przeważnie postać trójkątnego worka, który zaopatrzony jest w plastikową/metalową końcówkę, dzięki której można wyciskać masę. Końcówka może być nacięta w bardzo różnorodny sposób, dzięki czemu można osiągnąć bardzo fantastyczne ukształtowania wyciskanego strumienia masy. Worki są zazwyczaj płócienne, albo wykonane z wygodnego w użyciu silikonu. Foliowe worki z odciętym rogiem, są najprostszą postacią improwizowanego rękawa cukierniczego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *