zdrowa żywność jest ważna w diecie każdego

Czy żywność ma wpływ na zdrowie człowieka?

Substancje dodatkowe wprowadzone do żywności pozwalają na wytwarzanie żywności często o niższej cenie i większej wartości odżywczej w porównaniu do produktów oryginalnych bez dodatków. Wiadomym jest, że im mniej przetworzony jest dany produkt spożywczy, tym lepiej dla nas. Pamiętać należy, że odżywianie w bardzo dużym stopniu wpływa na stan zdrowia człowieka.

Wpływ żywności na zdrowie człowieka…

Dobór składników diety ma istotny wpływ na stan zdrowia. Każdy konsument powinien wiedzieć, co znajduje się w nabywanej przez niego żywności. Żywność stanowi naturalne źródło wszystkich niezbędnych człowiekowi składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany czy składniki mineralne. Produkty odżywcze w stanie świeżym bądź poddane procesom technologicznym, odpowiednio zestawione w posiłki, są źródłami wszelkich składników pokarmowych. Tylko zbilansowana dieta pozwala na prawidłowy rozwój fizyczny, jak i psychiczny człowieka.

Substancje dodatkowe, jak barwniki spożywcze, konserwanty lub zagęszczacze są obecne niemal w każdej żywności…

Współcześnie, istnieje zjawisko nadprodukcji żywności. Związane jest ono z potrzebą wydłużenia okresu jej przydatności do spożycia, czyli zakonserwowania nadwyżki produktów żywnościowych. Dodatki stosuje się aby zapewnić stosowną jakość produktu, np. polepszanie takich cech jak: barwa, zapach, smak, konsystencja. Do wytwarzania żywności bardziej bezpiecznej, o zwiększonej wartości odżywczej, tańszej o różnorodnym asortymencie i o bardziej atrakcyjnych cechach sensorycznych niewątpliwie przyczyniają się substancje dodatkowe. Substancją dodatkową jest taka substancja, która nie jest zwyczajowo odrębnie spożywana jako żywność. Nie jest też typowym składnikiem żywności. Niezależnie od tego, czy posiada wartość odżywczą, czy nie, jej celowe użycie technologiczne w procesie produkcji, przetwarzania, przechowywania, pakowania, przewozu i przechowywania żywności spowoduje lub może spowodować, że substancja ta stanie się bezpośrednio lub pośrednio składnikiem środka spożywczego lub półproduktów będących jej komponentami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *